Home - Nytt - Index A till Ö - EMU-skeptiker - Statsvetare - Medborgare mot EMUFredrik Reinfeldt


Moderaterna har det motigt att övertala sina väljare att rösta ja till EMU. Även inom näringslivet finns en utbredd skepticism
– Det beror på att en hel del namnkunniga personer har fört fram nej-invändningar som handlar om mycket svåra frågor
exempelvis om hur valuta- och penningpolitiken ska se ut när man inte har någon nationell riksbank

Fredrik Reinfeldt, Ekot 25/4 2003

Moderaterna har det motigt att övertala sina väljare att rösta ja till EMU. Även inom näringslivet finns en utbredd skepticism
– Ja, det känner man när man träffar folk från den finansiella sektorn, säger han. Det är lite trendigt att säga nej till EMU.

– Det beror på att en hel del namnkunniga personer har fört fram nej-invändningar som handlar om mycket svåra frågor exempelvis om hur valuta- och penningpolitiken ska se ut när man inte har någon nationell riksbank.

Kommentar av Rolf Englund:
SvD har "redan tröttnat på att tröska teknikaliteterna"
"I den svenska eurodebatten får man ibland intrycket att vi har att ta ställning till valutasamarbetet som idé och
huruvida det är bra eller dåligt som sådant." Ulf Dinkelspiel

Dessa frågor är inte oväsentliga, men jag tror att de är svåra för folk i gemen att känna intresse och upphetsning inför.

Ja-sidan har heller inte kommit fram tillräckligt tydligt med sina ekonomiska argument, säger han.

Förre chefekonomen för Nordea Nils Lundgren, finansmannen Sven Hagströmer i Hagströmer och Qviberg, näringslivstoppar som Rune Andersson från Trelleborg och P-O Eriksson från Sandvik och förre riksbankchefen Bengt Dennis är alla tydliga motståndare till EMU och för att använda Fredrik Reinfeldts ord också trendsättare för andra moderata väljare.

Samtidigt har två tunga moderater i partistyrelsen ännu inte bestämt sig hur de ska rösta. Förra ungdomsförbundsordföranden Tove Lifvendahl är fortfarande tveksam, och det är också kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm, Hans Wallmark.

Men Hans Wallmark tror inte att tvivlarna är en svaghet. Han tror istället att de är en tillgång för partiet. Det som är styrkan är ju när tvivlarna säger att de har bestämt sig. Då kan det rent av vara en styrka för moderaterna att kunna visa att det finns tveksamma som har tagit ställning, eventuellt också för ett ja, säger Han Wallmark.

Full text


Några citat ur den av Ja-sidans ledande kampanjorganisation Sverige i Europa utgivna skriften av
Mats Svegfors med titeln "Det finns inget nja till euron"
- Personligen är jag på framförallt ekonomisk-tekniska grunder tveksam till den gemensamma valutan. Och jag anser inte att det svenska beslutet borde fattas nu
.
Rolf Englund 23/4 2003

Medborgare mot EMU - Början på sidan

Tillbaka till startsidan