Senaste Nytt

Margit Gennser är ordförande för
Medborgare för folkomröstning


BJÖRN VON DER ESCH – EN POLITISK GÄRNING I RÄTTSSAMHÄLLETS OCH FRIHETENS TJÄNST

Björn von der Esch har avlidit. Han lämnar efter sig ett stort tomrum, inte minst bland sina vänner och bundsförvanter i Medborgare mot EMU och Medborgare för Folkomröstning.

Björn hade bred yrkeserfarenhet på många områden – som officer, som lantbrukare och som ekonom - när han tog steget in i politiken och blev riksdagsledamot 1991

.

Hans första riksdagsperiod sammanföll med vårt lands kanske allra svåraste fastighets- och finanskris, en kris som förvärrades katastrofalt av att Sveriges ledande politiker envist höll fast vid kronans bindning till ecun.

Björn var en av de få riksdagsledamöter som vågade tänka självständigt och ifrågasätta den förda valutapolitiken. Denna självständighet fordrade stort civilkurage. Men ännu större civilkurage krävde ställningstagandet gällande Sveriges eventuella medlemskap i EU.

Björn påpekade tidigt att EU-frågan inte enbart var en frihandels- och ekonomisk fråga. Ett medlemskap skulle på sikt underminera vårt lands suveränitet. Att Björn hade rätt både vad gällde valutapolitiken och den långt viktigare frågan gällande vår suveränitet ser vi klara bevis på idag.

Tyvärr fanns inte Björn i Sveriges riksdag perioden 1994-1998 när EMU-frågan började bli allt aktuellare. Vi som varit tveksamma till ett EU-medlemskap började snart förstå att Björns varningar var välunderbyggda, och att EU:s strävan efter överstatlighet gick emot våra frihetliga ideal. Vi insåg alltför sent att vi måste värna om vårt lands suveränitet.

Björn kom tillbaka till riksdagen som KD-ledamot 1998. Hans kunskaper, integritet och öppenhet var av stor betydelse när vi, några få borgerliga politiker, startade organisationen Medborgare mot EMU, vars syfte var att förena borgerliga och vänsterkrafter om ett nej till EMU i folkomröstningen 2003.

Att vi i dag har kvar vår svenska krona bör vi inte minst tacka Björn för. Hans tidiga och kunniga motstånd mot EU och Maastrichtavtalet gav EMU-motståndet legitimitet. Hans arbete i konstitutionsutskottet 2002 med att försöka förhindra att de stora partierna i all tysthet förändrade Sveriges grundlag, så att all makt med enkla riksdagsbeslut skulle kunna överlämnas till EU samt hans engagemang i utredningarna om Estonias förlisning skapade många goda kontakter över de politiska blockgränserna.

Att sedan folkomröstning om EMU skulle följas upp med en folkomröstning om EU:s konstitution, sedermera kallat Lissabonfördraget, var ett självklart krav för oss EMU-motståndare men tyvärr inte för det svenska politiska etablissemanget. Trots den motgång det innebar att Lissabonfördraget trumfades igenom utan att folket fick tillfälle att yttra sig slutade Björn aldrig att strida i och utanför riksdagen för vår suveränitet, vår självständighet och vårt rättssamhälle.

Vårt land behöver självständiga folkvalda som vågar försvara sina ideal och rättssamhället. Det bästa sättet att hedra Björn von der Eschs minne vore att hålla upp hans politikergärning som en ledstjärna för framtiden.

Medborgare mot EMU
Medborgare för folkomröstning

Margit Gennser


Det gamla ATP var instabilt. En reform var nödvändig.
Skulle man då kunna övergå från socialistisk skattefinansiering till liberal avgiftsfinansiering?
Mot alla odds gick socialdemokraterna med på detta.

Detta var utredaren Margit Gennsers förtjänst.
Danne Nordling 12/11 2008


I media inskränker sig pensionsdebatten ofta till allmänt gnäll över svårbegripliga oranga kuvert och problemen med att välja rätt PPM-fonder i ett alltför sort utbud.
Det finns många viktiga frågor att diskutera när det gäller att utveckla pensionsreformen. För alla som vill delta i en sådan diskussion är Margit Gennsers bok en utmärkt startpunkt.
I den redovisas såväl de politiska turerna runt den stora pensionsreformen som huvuddragen i pensionssystemets hittilsvarande utveckling och framtida intressanta reformmöjligheter.
Dick Kling 13/11 2008


Regeringen och de fyra borgerliga partierna, som gemensamt står bakom pensionsuppgörelsen, har bestämt sig för att sätta stopp för överföringar av pengar från AP-fonden till statsbudgeten.
Tidigare har 258 miljarder kronor plockats över, vilket skulle kompensera för att statskassan fick ta över betalningsansvaret för bland annat förtidspensioner. Avsikten har sedan varit att gå vidare, tills sammanlagt upp emot 350 miljarder kronor överförts.
Nu förklarar regeringen, tillsammans med de borgerliga partierna, att det "under överblickbar tid" fortsatt kommer att saknas förutsättningar för att överföra medel från AP-fonden.
DN 29/8 2005


Är nationalstaten sämre än ett imperium - en superstat?
Min vision, min önskan, är att stoppa utvecklingen mot imperium och likriktning.
Margit Gennser i Svensk Linje nr 2/2005


Försvarsbeslutet ger en oacceptabel kapitalförstöring – i onödan. De kostnader på 3 miljarder som skulle bantas bort hade i stället kunnat läggas utanför ordinarie budget, med en realistisk återbetalningstid.
Margit Gennser och moderata riksdagsmännen Patrik Norinder suppleant i försvarsutskottet, och Henrik Westman, kansliråd (tjänstledig) i försvarsdepartementet och tidigare marinofficer. Dagens Industri 23/12 2004

En åtgärd som bör kunna vidtas i samförstånd över blockgränserna. Så har Sverige tidigare löst långsiktiga omstruktureringar. Misstaget kan repareras redan i vårpropositionen.

Den politiska trovärdigheten kräver ett samarbete över blockgränsen. Försvaret ägs av oss alla, och får inte användas som en mindre bricka i den rutinmässiga budgetprocessen.

Full text i pdf-format


ÖPPET BREV TILL F D MODERATA PARTILEDAREN CARL BILDT


- VI HAR INTE TILLRÄCKLIGT MANDAT
ATT UTAN EN FOLKOMRÖSTING FATTA BESLUT OM EU:S GRUNDLAG
Detta konstaterade Du hos Göran Rosenberg i TV4 2/12 2003.

Klicka här


”Låna” av pensionen blir alldeles för dyrt
Margit Gennser, Dagens Industri 4/12 2004


Vi måste få folkomrösta om EU-konstitutionen!
Partiledarna vill inte förstå. Ansvaret för de förlösande orden:
”Låt oss få folkomrösta om vår demokratiska framtid”
måste därför komma från riksdagens talman.
Margit Gennser i Barometern 17/11 2004


Låt löntagarna välja om de vill ha 30 karensdagar i stället för en
Självständiga individer är receptet mot det sjuka Sverige
Margit Gennser, ledamot i RFV:s styrelse, och Timbros chefekonom Fredrik Erixon
SvD Brännpunkt 5/11 2004


Snart kraschar Europas pensionssystem
Rätt många politiker runt om i Europa betraktar avundsjukt vårt nya svenska pensionssystem.
Sparöversikt 2004-07-27


Lessons from Britain's pensions dilemma
Martin Wolf, Financial Times, August 20 2004


Vad vi behöver är en seriös folkbildning och tydliga engagerande alternativ. Man kan inte ogiltigförklara folkets uttryckta vilja
Margit Gennser, före detta riksdagsledamot för moderaterna, har på DN Debatt den 2 februari i sak väldigt kloka och sakliga synpunkter - Dock drar Margit Gennser helt fel slutsats. Att ligga på sofflocket den 13 juni leder inte till förändring.
KG Svenson, socialdemokratiskt kommunalråd i Solna, DN Debatt 2/3 2004


Alla partier i riksdagen är rädda för ett lågt och sjunkande valdeltagande. Att väljare medvetet avstår från att rösta är, och upplevs med rätta, som ett misstroendevotum.
Ju lägre valdeltagande i EU-valet, desto tydligare blir väljarnas budskap till det politiska etablissemanget.

Margit Gennser i Timbros Smedjan 12/2 2004


Hur kan det komma sig att en före detta riksdagsledamot uppmanar till röstskolk. Det gör Marigit Gennser som inte tycker att folk ska gå och rösta i Europaparlamentsvalet.
Studio Ett måndag 2 februari 2004


Lågt valdeltagande är effektivaste protesten
Det är bra att Nils Lundgren och Lars Wohlin tänker starta ett nytt EU-kritiskt parti inför EU-valet i juni. Det politiska etablissemanget vägrar att lyssna på väljarna och blir allt mindre representativt. Men den mest effektiva markeringen mot den växande EU-centralismen är att låta bli att rösta.
Margit Gennser (m), DN Debatt 2/2 2004


Vart är EU på väg? Kritiska röster om Unionens framtid
Söndagen 8 februari kl 10.30 –16.00 ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm
Diskussion mellan representanter för olika kritiska perspektiv på EU: 14.45 –16.00
Synpunkter på nuläget. Finns alternativ till EU:s väg? Hur kan vi gå vidare med ett motstånd mot EU-staten.
Deltagare: Sören Wibe (s), Gustav Fridolin (mp), Margit Gennser (m), ordf Medborgare mot EMU, Mats Einarsson (v), Ingela Mårtensson, ordf Folkrörelsen Nej till EU, Henrik Dahlsson, generalsekr. TEAM
Full text hos Nytt Europa 23/1 2004


Rör inte valsedlarna!
Ett lågt valdeltagande - och då måste till slut de som driver det här projektet ute i EU och i Sverige lyssna på vad folken säger
Margit Gennser, Ekot 23/1 2004


Lyssna på din PC!
Det fanns ögonblick när jag kände stor sympati för min PCs förslag till stavning. När jag skrev ordet ”Giscard” ersatte datorn det omedelbart med ”discard” (kasta bort).
Margit Gennser, Svenska Nyhetsbyrån 11/12 2003


Det är bekvämt att säga ja!
De psykologiska mekanismer som får styrelseledamöter i Skandia, Vin- och sprit och Systembolaget att undvika opposition, styr också regeringscheferna i EUs ministerråd.
Margit Gennser, Liberala nyhetsbyrån, 6/12 2003


Gennser: Stöd Bildts krav på folkomröstning!
Det är bra att Carl Bildt nu stöder kravet på en folkomröstning om den nya EU-grundlagen. Det säger Margit Gennser, ledare för de borgerliga EMU-motståndarna i ett uttalande.
Pressmeddelande från Medborgare mot EMU Stockholm 2003-12-08


Styrelsen för Medborgare mot EMU:
Folkomrösta om EU-grundlagen
Pressmeddelande 2003-11-11


EU-kritiker hotar med egen lista till Europavalet
Margit Gennser och Nils Lundgren överväger en gemensam lista för EU-kritiker oavsett partifärg

SvD 24/10 2003


Trots en halv miljard kronor i insats led ja-sidan ett av de största nederlagen i de svenska folkomröstningarnas historia.
Nu försöker de ta revansch genom en felaktig historieskrivning

Margit Gennser Dagens Industri 22/9 2003


Debattskriften "EMU – ett demokratiskt dilemma"
beskriver valutaunionens politiska dimensioner, men också dess effekter på folkstyret och på EU:s utveckling som helhet. I fyra essäer beskrivs fyra av EMU:s demokratiska dilemman:
Klicka här


Bästa argumentet för ett nej är att beslutet brådskar inte. Försiktigheten är det väsentliga. Det är inte det minsta farligt att stå utanför
Margit Gennser intervjuad av Kristianstadsbladet 5/7 2003


Fromlet tillstår inga samband mellan Tysklands negativa utveckling och euron och det gör inte heller Anders B Borg i sitt genmäle.
Margit Gennser SvD Brännpunkt 29/6 2003


Gennser: Ge besked om EMU-skatter
- Istället för att strö omkring tomma löften måste Göran Persson ge besked om EMU-vardagens krassa verklighet. Hur mycket kommer företagare och konsumenter att behöva betala i skatt till EMU-bufferten? Hur mycket ökar krånglet av att skattenivåerna går upp och ner efter ekonomins svängningar? Blir det ett korporativt råd av fack- och näringslivshöjdare som dikterar finanspolitiken i framtiden?
Pressmeddelande Stockholm 2003-06-27


EMU är i gungning
Antingen tvingar EMU-problemen EU att snabbt bli en centraliserad superstat eller så spricker EMU
Margit Gennser, SvD Brännpunkt 16/6 2003

Margit Gennser är ordförande i Medborgare mot EMU och var riksdagsledamot (m) 1982-2002
klicka här


Kommentar av Margit Gennser med anledning av uppropet “A Voice for Millions”
Stockholm 2003-05-14


Likriktningen breder ut sig
Efter att i mer än 30 år ha arbetat för ett marknadsliberalt Sverige, med vad detta innebär av tolerans för olika åsikter och olika lösningar på problem, känns det svårt att se hur likriktningen tycks breda ut sig, om inte i näringslivet så i näringslivets organisationer.

Margit Gennser, Dagens Industri 7/5 2003

ECB:s uppgift allt omöjligare
Margit Gennser
ordförande i Medborgare mot EMU, riksdagledamot (m) 1982-2002
Dagens Industri 14/2 2003

"Euron har förvärrat de tyska problemen"
Replik på Johnny Munkhammar (Svenskt Näringsliv)
Margit Gennser Hallansposten 27/1 2003

Margit Gennser tycks underskatta ECB:s kompetens och oberoende när hon påstår att ECB kommer att anpassa penningpolitiken till de tyska behoven.
Hubert Fromlet Dagens Industri 23/1 2002

På torsdag besöker den franske socialministern François Fillon Stockholm för att studera den svenska pensionsmodellen.
Den franska regeringen tänker driva igenom en pensionsreform i den statliga el- och gasjätten EDF-GDF trots att personalen i förra veckan röstade emot förslaget. (DI 14/1 2003)

Om vi säger nej till EMU gör vi hela EU en tjänst
Margit Gennser
Dagens Industri 19/12 2002

Bohmans förskingrade arv
Margit Gennser
Borås Tidning 2002-10-30

Keep Sweden out as long as Britain stays out
Margit Gennser
The Bruges Group

Lilla My lämnar riksdagspolitiken
Timbros Smedjan Publicerad 2002-09-19
av Carolin Dahlman, journalist

Öppet brev till partiledarna
Medborgare mot EMU
Om grundlagen i valrörelsen

Uppmanar du till skolk i riksdagsvalet?
SvD 10/8 2002
Reporter HANS O ALFREDSSON

Väljarna måste ta kommandot!
Årets val gäller bl.a. ett vilande grundlagsförslag med ändringar av 10.2 och 10.5 i regeringsformen (RF).
Inga löften om att kassera det vilande grundlagsförslaget, inga röster från oss väljare! Varför rösta, när det gör detsamma om våra lagar stiftas i Stockholm eller i Bryssel!
Margit Gennser i Barometern 2002-08-03


Näringslivsprofiler och tidigare riksbankschef varnar för EMU:
"Medlemskap är slutet för Riksbanken"
DN Debatt 2002-07-02

Ett medlemskap i EMU är utomordentligt farligt för svensk ekonomi. Sverige skulle förlora möjligheten att bedriva en självständig ekonomisk politik. Vi skulle avskaffa vår självständiga riksbank som fört en framgångsrik penningpolitik och begränsat inflationen. Vidare får vi permanent högre skatter och sämre välfärd. Det skriver bland andra tidigare riksbankchefen Lars Wohlin samt näringslivets Rune Andersson och Per-Olof Eriksson, som bildat en alternativ motståndsgruppp mot EMU.


Anf. 170 MARGIT GENNSER (m):
Fru talman! Först vill jag yrka bifall till reservationerna 1 och 3. Detta är mitt sista anförande i Sveriges riksdag, och jag hade önskat att jag inte hade behövt hålla det.
Ändringarna i regeringsformen innebär att riksdagen successivt kan avhända sig det mesta av sin beslutsmakt till EU, vilket innebär att främmande politiker utan någon bindning eller mycket ringa bindning, kunskap eller något ansvar inför oss svenska medborgare kommer att bestämma i mycket hög grad om vår politik och besluta om våra lagar.

Mer från riksdagsdebatten om grundlagen


Johan Hakelius i SvD 2002-05-31:
Margit Gennser (m) blir knappast landshövding, även om hon gör sin sista mandatperiod.
Gennser deklarerade sturskt att omsorgen om rättssäkerheten krävde att hon röstade nej, även om partipiskan påbjöd att hon inte tog ställning i valet mellan EU och rättsstaten.
Gennser är klartänkt och självständig. Hon oroar sig inte för att bli mobbad på EU:s middagsbjudningar. Hon är inte i början av en broilerkarriär med vittring på makten. Hon är, kort sagt, Morgan Johanssons raka motsats.
Och hon talar i fullständiga meningar.
Full text


EU-makt kan bli fråga för folket
SvD 2002-06-06

Jag vill värna svensk suveränitet
Replik på Maria Abrahamssonom grundlagen
Margit Gennser i SvD 2002-06-05

(Nej till) Godkännande av rambeslut om en europeisk arresteringsorder
Anf. 50 MARGIT GENNSER (m):
Snabbprotokoll 2001/02:110 Onsdagen den 22 maj 2002


Anf. 81 MARGIT GENNSER (m):
Snabbprotokoll 2001/02:109 Tisdagen den 21 maj
Det har under senare tid förekommit ett antal uppmärksammade interna affärer inom livförsäkringsaktiebolag och ömsesidiga livbolag. Dessa affärer underlättas bl.a. av att styrelserepresentationen både formellt och mer informellt innehåller representanter för låt mig slarvigt kalla det ägarbolaget. Exempel: Skandia AB och Skandia Liv.

Margit Gennser, Carl B Hamilton, Erik Åsbrink m fl i Riksdagens frågestund om Amsterdamfördraget

Margit Gennser i riksdagen om Amsterdamfördragets ratificering
- samtliga inlägg
- Utskottsutlåntandet om Amsterdamfördraget


EU warned of jobs chaos under single currency
Sunday Times 98-04-26 by Peter Conradi

Democratic Values and the Currency Rt. Hon., Michael Portillo

THE EUROPEAN JOURNAL
THE JOURNAL OF THE EUROPEAN FOUNDATION

Motion av Margit Gennser om Amsterdamfördraget


Tillbaka till Margit Gennser Home Page

Början på sidan