nejtillemu.com


Veckans Affärer

www.va.seKronan slår alla rekord mot euron
Kronan nådde i dag all time high mot euron - 8,48
SvD Näringsliv 19 juli 2012

Full text

Undvik debatt med Kamporganisationen Riksbanksdirektörer och valutahandlare mot EMU
Mats Johansson, SvDs ledarsida 2/12 2002

Full text


Finanskrisen har gjort kronan till en skvalpvaluta.
Försvagningen av kronan är ett faktum, men orsakerna förblir höljda i dunkel.
Johan Schück, DN 2008-10-23

För tio år sedan talade Carl Bildt om kronan som en "skvalpvaluta". Nu får han rätt, oavsett hur det förhöll sig på den tiden.

Full text

The U.S. dollar continued to advance against the euro and the pound
The euro approaching levels not seen since November 2006
Britain's pound sank to its lowest level since September 2003
CNN October 23, 2008

The euro traded at $1.2812, down slightly from $1.2832 late Wednesday in New York. The 15-nation currency dipped as low as $1.2727 earlier, approaching levels not seen since November 2006.

Britain's pound sank more than 1% to $1.6081. At one point, the pound traded at $1.6044 - its lowest level since September 2003.

Meanwhile, the dollar lost ground against the Japanese yen. The yen dragged the dollar to ¥97.20, down from ¥97.71. At one point during the session, the U.S. currency slid to ¥96.86, approaching a 13-year low against the yen.

Full text

Finanskrisen


Handen på hjärtat, när hörde du senast någon beklaga utgången av folkomröstningen?
Kronans stabilitet är en pinsamhet för de EMU-anhängare som målade upp de mest överdrivna hotbilderna över Sveriges framtid utanför EMU
Niklas Johansson VA nr 42 11/10 2004

1998 var året då Carl Bildt hävdade att kronan skulle bli en skvalpvaluta utan ett svenskt EMU-medlemskap.

Så länge Sveriges tillväxtutsikter förblir starkare än eurozonens är det svårt att hitta argument för att överge en penningpolitik som är anpassad efter svenska konjunkturförhållanden - i motsats till hela eurozonens.


Europa nej-sidans bästa argument
Niklas Johansson
Veckans Affärer 2003-02-10

EMU – ett haltande projekt
Antingen skapar euro-länderna ett Europas Förenta Staterna
eller så spricker valutaunionen på sikt
Krönika
Veckans Affärer nr 43/2002

Lyckliga landet utanför
Veckans Affärer nr 19/2001
Reporter Niklas Johansson


EMU – ett haltande projekt
Krönika
Veckans Affärer nr 43/2002

En europeiska valutaunionen är en halvmesyr som inte kommer att fungera om den inte kompletteras med andra omfattande åtgärder.

För att långsiktigt rädda valutaunionen måste euroländerna skapa en federation med gemensam finanspolitik.

En annan möjlighet är en radikal avreglering av arbetsmarknaden. Sannolikt krävs en kombination av dessa åtgärder.

Debatten borde handla om de mer grundläggande förutsättningarna för att själva EMU-projektet långsiktigt ska fungera. Om ett medlemsland ensidigt drabbas av en ekonomisk chock, kan den hjälpande penningpolitik som skulle behövas helt utebli. Det enskilda landet har avhänt sig möjligheten att med en egen ränte- och valutapolitik stimulera ekonomin. Och Europeiska Centralbanken ser till hela unionens behov, som i ett sådant fall sannolikt ser annorlunda ut. Andra anpassningsmekanismer måste då till. Lönesänkningar är en möjlighet. Att låta människor flytta till områden där nya jobb finns är en annan lösning. En aktiv finanspolitik kan hjälpa, men den har sina begränsningar, bland annat av stabilitetspaktens krav.

Om euroländerna skapar en regelrätt federation av amerikansk modell stärks de finansiella musklerna, så att en region i kris lättare kan räddas. En friare arbetsmarknad kan öka rörligheten och göra lönerna flexiblare. Men språkbarriärer håller nere benägenheten att flytta till grannländer.

Historiskt har allt penningpolitiskt enande som blivit bestående gått hand i hand med nationellt och finanspolitiskt enande. Med andra ord: Antingen skapar euro-länderna ett Europas Förenta Staterna eller så spricker valutaunionen på sikt.

Full text

”EMU ÄR EN DUM KONSTRUKTION”
P-O Edin, tidigare chefekonom på LO
Affärsvärlden 2002-03-20

Början på sidan


Lyckliga landet utanför
Veckans Affärer nr 19/2001
Reporter Niklas Johansson

Utanför EMU får Sverige högre räntor och en skakigare valuta. En skvalpvaluta, för att använda Carl Bildts ord. Så lät den svenska EMU-debatten under den senare hälften av 90-talet. Sedan gick utvecklingen i rakt motsatt riktning, de svenska räntorna sjönk så småningom under EMU-ländernas. Och argumenten tystnade. Eller bytte innehåll. Kanske har eftertankens kranka blekhet drabbat några av dem som uttalade sig alltför tvärsäkert i debatten. (läs mer här...). Andra kan glädja sig åt förutsägelser som gått i uppfyllelse.

" Mycket talar alltså för att ett EMU-medlemskap för svensk del innebär en lägre räntenivå än ett utanförskap och därmed en mer positiv effekt på ekonomin." Kjell-Olof Feldt, - Johan Gernandt och - Bengt Westerberg, ledamöter av Riksbanksfullmäktige, februari 1997

Andra kan glädja sig åt förutsägelser som gått i uppfyllelse. Vore ekonomiprofessor Nils Gottfries lagd åt det självbelåtna hållet skulle han förmodligen undslippa sig ett ”vad var det jag sa?”. Men det gör han inte. Möjligen är han förvånad över att hans eget bidrag till EMU-debatten, reservationen mot slutsatserna i Calmforsutredningen, väckt så lite uppmärksamhet. Han noterar det utan spår av bitterhet. ”Jag hade nog trott på större uppmärksamhet, men ingen journalist följde upp min reservation.”

Hela artikeln på

http://www.va.se/tidningen/article.asp?id=1076Början på sidan

Tillbaka till startsidan