Home - Nytt - Index A till Ö - EMU-skeptiker - StatsvetareÅsa Tillberg


Var EU verkligen värt att fira?
Åsa Tillberg
Dagens Industri 2002-09-23
Åsa Tillberg, politikreporter på DI,
återkommer med politiska kommentarer på sista sidan
varannan vecka

Om något år blir det folkomröstning. Är det någon mer än folkpartiets Carl B Hamilton som känner sig entusiastisk?

Inte jag, i alla fall. Annat var det när Sverige skulle bli medlem i EU. Självklart röstade jag "ja" 1994. Resultatet i folkomröstningen firade vi med spanskt vin och franska ostar. Äntligen kunde man känna sig som en riktig europé.

Länge var det en liten kick att få gå genom utgången för EU-medborgare på flygplatserna i Europa.

Men på senare tid har min entusiasm dämpats. Någon som kan komma på något positivt som EU har beslutat om på sistone? Och då menar jag inte högtidliga, till intet förpliktigande deklarationer om att Europa ska bli världens tillväxtregion.

Mot allt det här negativa står det tyngsta argumentet av alla, freden. Önskan om fred i Europa är själva grunden för arbetet med att knyta de europeiska länderna allt närmare varandra ekonomiskt, nu senast i EMU. Det har aldrig varit fred så länge i Europa som sedan EU bildades.

Och som Sveriges EMU-anhängare nummer ett, ekonomiprofessorn Carl B Hamilton (fp), brukar påpeka: EMU är lika mycket ett politiskt projekt som ett ekonomiskt.

EU är en klubb vi har valt att vara med i. Klubben har på demokratisk väg valt att utvidga sitt samarbete till en valutaunion. Den medlem som inte deltar fullt ut i klubbens verksamhet, kan omöjligt få samma inflytande som de mer engagerade deltagarna.

Beslutet om medlemskap i EMU är till och med viktigare än EU-medlemskapet, enligt statsminister Göran Persson. Fördelar ska vägas mot nackdelar under året som kommer.

Än så länge vet jag varken ut eller in. Och vilken sida jag än bestämmer mig för att rösta på, så tvivlar jag på att min entusiasm kommer att räcka till något firande den här kommande folkomröstningskvällen.

Folkomröstningen 1994 - Den kommande folkomröstningen

Göran Persson - Carl B Hamilton

Början på sidan


Början på sidan

Tillbaka till startsidan