PJ Anders Linder

Dagens Nyheter

Statsvetare

Kay Glans:
det habsburgska misstaget


Sök - Search


News Home

Någonting har verkligen hänt.
Det är naturligtvis rätt att lägga ratificeringsprocessen på is och i stället ta en tankepaus
Plan B är således plan A igen, fast vid ett senare tillfälle.
SvD huvudledare signerad Claes Arvidsson 18/6 2005

I det senaste numret av tidskriften Axess (5/05) intervjuas den franske statsvetaren och Europakännaren Dominique Moïsi om läget efter folkomröstningarna i Frankrike och Holland. Hans slutsats är att nejen till EU:s konstitution kan ses som en historisk vändpunkt. Berlinmurens fall har uppfattats som det symboliska slutet på efterkrigsperioden, men Moïsi menar att i en framtid kan det bli medborgarnas avståndstagande från det gamla EU som uppfattas som den verkliga slutpunkten

Om det ska vara någon mening med en tankepaus är det för att tänka efter, men det är brist på eftertanke som präglat toppmötet. Som om man helst av allt ville slippa tänka på saken.

Det känns inte bra det som händer.

Full text


This is the most exciting and heartening moment in Europe since the fall of the communist regimes. For the French and Dutch referendum results testify to one thing above all. They testify that Europeans still want to govern themselves
Ironically, the resort to referendums has provided Europeans with the opportunity to show how important representative government remains to them.
It has given them the chance to protest against the threat of pseudo-democracy in Europe.

The writer is an emeritus fellow of Keble College, Oxford
Larry Siedentop Financial Times 17/6 2005


Vad är det som har en flagga, en domstol, ett parlament, ett försvar, utfärdar pass och gör gränskontroller, har en hymn och en nationaldag, en gemensam asylpolitik, en centralbank, en författning och en valuta?
En stat, givetvis. Det stora bekymret i den svenska EU-debatten är att de ja-sägande EU-kramarna, som lägger sig platt för EU, inte förstår, eller låtsas inte förstå, att EU är på väg att bli en stat.
Rolf Englund, Barometern 31/3 2004