Home - Nytt - Index A till Ö - EMU-skeptiker - Statsvetare - Medborgare mot EMU - Junilistan
S-nätverket folkomröstning.nu
Ulven i EU:s fårakläder avslöjas
Björn von der Esch i SvD 2001-06-13

EU-elitens kommentar till folkomröstningen på Irland speglar ett förakt demokratin som förhoppningsvis blir en väckarklocka för Europas medborgare. När irländarna sagt ett entydigt nej till EU-politikernas förslag att utvidga unionen försätts hela EU-etablissemanget i chocktillstånd.

1 en hysterisk iver att bortförklara resultatet heter det att irländarna inte förstod vad folkomröstningen egentligen gällde. Dessutom var valdeltagandet för lågt för att tillmätas betydelse. Värre ändå, de som röstade var mest vänsterextrema radikalister. Antingen skall därför resultatet inte tillmätas någon, betydelse eller skall valet göras om till hösten. Vilka av dessa kommentarer hade fällts om resultatet i stället blivit ett ja?

Tydligare kan inte den odemokratiska ulven i EU:s fårakläder avslöjas. Inom EU har aldrig ett negativt resultat av en folkomröstning respekterats och kommer heller aldrig att respekteras. Blir resultatet negativt görs folkomröstningen om tills den blir positiv eller också körs bara resultatet över genom bortförklaringar. Om däremot resultatet blivit ett ja höjs det till skyarna som beviset för den yttersta demokratin och får därför aldrig senare ifrågasättas genom en ny folkomröstning.

Vad irländarna bl a sa nej till var EU:s militära insatsstyrka. Den skall omfatta 60 000 man, 400 marinfartyg inklusive hangarfartyg och ubåtar, samt erforderligt flyg. Vår statsminister försökte förra året få oss att tro att denna styrka dr avsedd för minröjning och polisinsatser i till exempel forna Jugoslavien. Irländarna däremot tror inte på sådant nonsens. De vet nämligen att insatsstyrkan skall kunna operera i en radie 6 000 km från Bryssel, dvs i såväl Afrika som Asien. Den skall där kunna genomföra militära operationer med motivering att skydda EU-medborgare vars säkerhet anses hotad av någon anledning.

Intet nytt under solen! När Tysklands armé på 30-talet marscherade in i Tjeckoslovakien var det under förevändning att sudettyskarna som levde där var hotade. Så började den gången visionen om det tusenåriga riket från Atlanten till Ural och från Nordkap till Svarta havet att omsättas i praktiken. Entusiasmen då var lika stor som vanmakten sex år senare.

Med det i minnet framstår den irländska folkomröstningens resultat som en sund och jordnära demokratisk reaktion på EU-elitens uttalade målsättning: att göra Europa till världens ledande ekonomiska supermakt inom tio år och gå förbi USA!

I inge

t annat EU-land än Irland kommer emellertid medborgarna att tillåtas folkomrösta om det sammelsurium till EU-grundlag som dödströtta EU-politiker i julas knåpade ihop halv sex en morgon i Nice. Folkomröstningen i Irland måste därför till varje pris förringas till en demokratisk icke-händelse. Annars kanske fler medborgare kräver att i demokratisk ordning få ifrågasätta EU-elitens klokskap. Då kan allt hända!


Mer av Björn von der Esch

Mer om Irland

Mer om EU:s försvar

Början på sidan

Tillbaka till startsidan