Home - News - Anhängare - EMU-skeptiker - - Statsvetare-



Sigfrid Leijonhufvud


Persson drar ut på processen
Sigfrid Leijonhufvud, SvD Näringsliv 2000-09-19

If it aint´t broke - don´t fix it. MeritaNordbankens chefekonom Olle Djerf försvarar Riksbankens inflationsmål mot dem som vill ändra eller komplettera. Samma amerikanska ordspråk kan användas av dem som vill skynda långsamt med att byta kronan mot euro och ta det tredje och avgörande steget in i EMU.

I en tid då inflationen hålls i schack trots att den svenska ekonomin går som tåget är det inte lätt att driva politisk propaganda för EMU. Det är svårt att hävda att Sveriges utanförskap hittills hämmat den ekonomiska utvecklingen. Det går att hävda motsatsen med större trovärdighet.

Man kan studera förhållandet i lekparken. Inte i sandlådan den här gången men väl vid gungbrädet. Den hisnande upplevelsen får de som sitter längst ut på brädet och åker upp och ned. Killen med en fot på vardera sidan om mitten vickar bara på höfterna. Om man nu döper de som hisnar till Dollar och Euro och killen i mitten till Crona så ser man tydligt vad som händer. På valutamarknaden är det behagligare att inte hänga med i de våldsamma svängningarna.

Dollarn har i år stärkts väldeliga mot kronan, men än mer mot euron. Om och när euron stärks i förhållande till dollarn hänger kronan med upp men i lugnare takt. Stabilitet är inget man står efter i lekparken, men på valutamarknaden är det en fördel.

Vår numera ganska självständiga riksbank får ofta beröm för att man klarar inflationsmålet trots att styrräntan på 3,75 procent ligger klart under den Europeiska centralbankens (ECB) på 4,50 procent. Men om vi går med i EMU för att få inflytande i ECB förlorar Riksbanken samtidigt sin självständighet. Det är det pris vi får betala.

Nu finns det naturligtvis starka politiska skäl för att gå med i EMU. Vi är med i EU och kan förmodligen inte i det långa loppet stå utanför euro-området. Vi har ju inte ens det formella undantag som Danmark och Storbritannien skaffat sig.

Men det går att dra ut på processen. Det är antagligen vad Göran Persson kommer att göra så länge det går. Partiet har tagit sitt positiva beslut och LO-kongressen traskade motvilligt patrull. Men frågan är inte populär i de djupa s-leden. Driver Göran Persson frågan hårt riskerar han att tappa ännu fler röster till v.

Som ordförandeland kan Sveriges regering inte framstå som EMU-fientligt. Men när den tiden är över kan det mycket väl vankas andra bullar. Om ekonomin inte blir lidande av utanförskapet finns det inga starka motiv för att ta strid för en snabb anslutning till EMU. Inte för Göran Persson och hans parti.


Mer om Göran Persson

Sigfrid Leijonhufvud om Mats Johansson

Början på sidan

Tillbaka till startsidan