Home - News - Anhängare - EMU-skeptiker - - Statsvetare-



En blågul Eurovision
DN-ledare 2001-10-19

Mitt i Europa stod han i går, Göran Persson. På det traditionstyngda Humboldtuniversitetet i Berlin lade den svens-ke statsministern fram sin syn på de uppgifter EU står inför och hur de ska lösas. “Mitt i” ska inte tolkas bokstavligt, Europas geografiska mittpunkt är svårbestämd och beror i hög grad av hur Europa definieras. Men med sitt anförande i Berlin ställde sig Göran Persson i den EU-politiska debattens mitt.

Kommissionens roll vill Göran Persson se som att ta fram lagförslag och se till att de regler EU antagit efterlevs. Översatt till svenska förhållanden blir Europeiska rådet en regering och kommissionen ett ämbetsverk. Eftersom det är rådets medlemmar, det vill säga regeringarna, som är ansvariga för besluten, ska de ställas till ansvar i de nationella parlamenten, det är ju där de har sin bas.

Den svenske statsministern nobbar tyvärr alla tankar på en större roll för Europaparlamentet. Men ändå är det inte ett rent mellanstatligt Europa han ser för sig, majoritetsbeslut kommer till exempel att bli regel på de flesta områden. Nej, Göran Persson ser närmast att unionen växer organiskt i en förening av praktisk-politiska erfarenheter och politisk vilja - vill man hårdra går det att dra en parallell till folkhemsbygget. Det är alltså en tydligt svensk Europavision Göran Persson för fram.

Det intressanta är att den nu ligger rätt väl i den europeiska huvudfåran: Tony Blair har säkert inga invändningar. Jacques Chirac är tydligt på väg att lämna anspråken på att styra EU med den franska byråkratins metoder och förbundskansler Gerhard Schröder har ett övergripande intresse att värna de tyska delstaternas intressen gentemot Brysselbyråkratin.

Och vad kommissionens president Romano Prodi tycker är det - betecknande nog - just ingen som frågar efter.

Hela artikeln

Mer om talet

Mer om DN och EMU


Början på sidan

Tillbaka till startsidan