Lars Leijonborg

Om boken "En olaglig folkomröstning" /EMU/ av Joakim NergeliusNews Home

nejtillemu.com


Jan Björklund


Folkpartiets unga väljare anser att EU-kommissionären Birgitta Ohlssons profilfrågor är viktigast och hon klår Björklund i interna omröstningar.
Men än så länge är det inte aktuellt att avgå, säger Jan Björklund. Och han förnekar att Folkpartiet skulle vara en sekt.
Metro 9 juni 2014


En ny folkomröstning om euron bör hållas senast 2011.
Det kräver nu folkpartiets ledning, som anser att finanskris och stundande lågkonjunktur gör att frågan om att byta valuta har blivit ”akut”.

SvD 2 november 2008

–Jag hade hoppats på något annat, medgav förre statsministern Göran Persson i september 2003, efter nej-sidans förkrossande seger i folkomröstningen om EMU.

–Det är inga problem med en egen valuta soliga dagar. Frågan är hur det fungerar vid oro, sade statsminister Fredrik Reinfeldt nyligen till TT.
Men moderaterna tänker inte aktualisera frågan om en ny folkomröstning om euron till följd av finanskrisen, klargjorde han.
–Man får ju komma ihåg att vi frågade svenska folket, och de hörde argumenten för och emot och röstade nej.

På landsmötet förra året beslutade folkpartiet att verka för att en ny folkomröstning om medlemskap i valutaunionen ska hållas under nästa mandatperiod.
Partistyrelsen preciserar nu den linjen, och slår fast att svenskarna ska gå till valurnorna redan ”inom en treårsperiod”. Det skulle i praktiken betyda 2011, eftersom de borgerliga partierna har gjort upp om att inte lyfta frågan före nästa val.

–Vill man ha ett högt valdeltagande så är valdagen 2010 ett tänkbart tillfälle, men jag propsar inte på det, för jag har respekt för den överenskommelse vi har, säger Jan Björklund.
Han pekar ut två skäl till att frågan om att byta krona mot euro har blivit ”akut”.
Under finanskrisen har styrkan med EU:s gemensamma valuta blivit tydlig, enligt folkpartiledaren.

Dessutom, befarar Jan Björklund, kommer EMU-utanförskapet att få en prislapp för Sverige.
–Under de här fem åren av högkonjunktur har det inte spelat någon större roll om vi varit med eller inte. Men om det blir storm på havet är det tryggare att sitta i ett stort fartyg än i en liten båt.

Enligt Lars Ohly finns det inget som tyder på att nej-sidans argument skulle ha förlorat i styrka.
–Tvärtom faktiskt. Jag menar att den ekonomiska krisen på längre sikt kommer att visa att det varit bra att ha en egen valuta.
Skälet är att finanskrisen slår olika, förklarar han.
–Då kan man inte ha en Centralbank som bestämmer räntenivåer för hela området och få ett optimalt utfall i alla länder. Vi kan använda vår nationella Riksbank till att föra en politik som passar Sverige.

Full text


EU hade som union ingenting att ställa upp med.
De åtgärder som vidtogs efter mötet, där Gordon Brown från England utanför Euron, var tongivande, gjordes av medlemsländernas regeringar.
Inte av EU, inte av EU-kommissionen, inte av EU-rådet.

Och skamligt nog pladdrar den svenska alliansregeringens partiledare på om hur mycket EU har betytt nu i finanskrisens dagar.
Rolf Englund blog 18/10 2008


Sahlin säger nej till EMU-omröstning
Vid ett maktskifte 2010 blir det ingen ny folkomröstning om att införa euro i Sverige.
DN 2008-11-02


Början på sidan - Top of page