Home - Nytt - Index A till Ö - EMU-skeptiker - Statsvetare



Vestmanlands Läns Tidning

http://www.vlt.se/


Nyttigt inslag i EMU-debatten
Vestmanlands Läns Tidning, ledare
2002-07-03

EMU-motstånd i Sverige förknippas framför allt med miljö- och vänsterpartister. Men det finns också en borgerlig opinion för ett nej.

Få aktuella politiska frågor är så svåra att sätta sig in i och ta ställning till som EMU-frågan. Den har såväl politiska som ekonomiska och institutionella bottnar. Vad som kanske upplevs som krångligast är de ekonomiska för- och nackdelarna med ett medlemskap i valutaunionen.

När ekonomer i gängse fackjargong talar om asymmetriska chocker och optimala valutaområden är det inte alltid helt lätt att hänga med. Än mer kompliceras läget av att ekonomerna inbördes tvistar med varandra. För somliga överväger fördelarna, medan nackdelarna väger tyngre i vågskålen för andra.

Det är hursomhelst viktigt att hålla isär de politiker i miljöpartiet och vänsterpartiet som är motståndare till EMU därför att de är emot EU-projektet i grunden och de politiker som är för EU men mot EMU. Centerpartiet, som är det enda borgerliga parti som har tagit ställning mot EMU, kan sägas tillhöra den sistnämnda kategorin.

Moderaterna, kristdemokraterna och folkpartiet är förespråkare trots att alla tre har gott om partisympatisörer som är kritiska till en svensk EMU-anslutning.

Nu har ett gäng borgerliga EMU-motståndare med den förre riksbankschefen Lars Wohlin och direktören Rune Andersson i spetsen bildat en alternativ motståndsgrupp mot EMU. Tanken är säkerligen att fånga in borgerliga väljare som förvisso känner sig främmande för vänsterns och miljöpartiets retorik, men som ändå vill verka för ett nej i den folkomröstning som komma skall.

Tydligt är att gruppen framför allt koncentrerar sig på ekonomiska argument. Och det är antagligen därför som dessa samhällsdebattörer, som framförde sina ståndpunkter på Dagens Nyheters debattsida i går, landar i ett nej. Det finns nämligen mycket starka politiska argument för en EMU-anslutning som i det närmaste negligeras av Wohlin och de andra.

Med ett medlemskap får Sverige mycket större inflytande över ekonomiska beslut i EU - beslut som påverkar Sverige. Den svenske finansministern ska inte behöva tassa ut från mötesrummet när väsentliga frågor om Europas framtid avhandlas.

Trots att det nybildade nätverket drar en högst tveksam övergripande slutsats i EMU-frågan kan det välkomnas ur demokratisk synvinkel.

De kan förhoppningsvis nyansera den nuvarande rätt enkelspåriga debatten, som i första hand styrs av statsminister Göran Perssons taktiska hänsyn.

Det ska slutligen sägas att det finns starka ekonomiska argument mot EMU.

Bland annat bör vi fundera noga över vad konsekvenserna blir av att finanspolitiken blir det enda stabiliseringspolitiska redskapet i och med att vi frånsäger oss makten över penningpolitiken.



Fler kommentarer till artikeln

Början på sidan

Tillbaka till startsidan