Home - Nytt - Index A till Ö - EMU-skeptiker - StatsvetareCarl Schlyter


Vill vi ha Europas förenta stater?
Carl Schlyter
SvD 15/11 2002

I morgon träffas socialdemokraternas förtroenderåd. De ska bekräfta att partistyrelsen har rätt, Sverige ska gå med i Euroland. De kommer diskutera buffertfonder, lönebildning, valutaväxling och en hel rad andra tekniska och ekonomiska frågor.

Men det är inte ekonomin som är huvudsyftet med euron, båda sidor kan rada upp hundratals ekonomer på sin sida. Euron är ett politiskt projekt. Den som följde de stora europeiska tidningarna de första veckorna efter att Euron infördes i januari i år kunde då läsa hur Europas ledare samfällt beskrev euron som motorn i bygget av Europas Förenta Stater. Frankrikes dåvarande finansminister föreslog att EU skulle få en ekonomisk regering.

Nästan samtliga ledare talar om att euron leder till mer integrering det vill säga mer makt till Bryssel. Tysklands premiärminister skrädde inte orden och hävdade att detta vara gryningen av en era som Europas folk drömt om i århundraden.

Redan Napoleon hade drömmar om en valuta. "Broder, när du ger ut mynt vill jag att de har samma värde som i Frankrike, på så sätt får vi en enhetlig valuta i hela Europa, vilket ger stora handelsfördelar."

Ett ja till Euron är ett ja till Europas Förenta Stater, med militära muskler. Ett nej ger alternativ till hur samarbetet ska ske med andra länder i Europa och världen. Det är detta val vi står inför.

Om s förtroenderåde bestämmer sig för ett ja så bestämmer de sig också för att bli en provins i ett stormaktsbygge och medlemskap i en militär allians, det hade varit bra om svenska folket fått höra det innan valet.


Början på sidan

Tillbaka till startsidan