Home - Nytt - Index A till Ö - EMU-skeptiker - Statsvetare - Medborgare mot EMU"Framtid i Frihet - Nej till Euroism"


Framtid i Frihet - Nej till Euroism
Rolf Englund på internet 24/3 2003

- Jag är faktiskt filosofie doktor, sade Stig-Björn Ljunggren, http://www.ljunggren.com/ konsult, tidigare ofta i TV-soffor och på Ja-sidans tillställningar, till Expressens fejkare när han glatt accepterade att ta emot 5.000 kr för ett påhittat upprop till stöd för euron.

Jag kan intyga att Stig-Björn är doktor, för han var vänlig nog att citera mig i sin doktorsavhandling "Folkhemskapitalismen: högerns programutveckling under efterkrigstiden".

Där hävdades att jag inspirerat till ordet "radhushögern", drivit tesen "att det inte gick att trolla i politiken", samt, inte minst, myntat det som det synes bortglömda slagordet "Realism utan idealitet är cynism. Idealitet utan realism är naivism."

Ack ja, men då har man ändå lämnat efter sig något efter ett långt liv i politiken som framtida historiker och statsvetare kan hoppa över i sin forskning.

- Idealitet utan realism är naivism. Ja, i bästa fall. I vanliga fall är idealism utan realism någonting mycket värre. Det är utopism. Ju högre och ädlare målet är, desto större offer är uppnåendet av målet värt. Det är något som offren för vår tids ismer, nazism, fascism och socialism har fått erfara.

Den enda ism som inte är utopisk är konservatismen. Den har inget stort mål som är värt tunga offer för folket att uppnå. Konservatismen är inte utopisk. Den är pragmatisk. Man tar ett steg i taget och ser vad som är bra och vad som fungerar.

Någon gång under min tid på det moderata partikansliet myntade vi slagordet "Framtid i Frihet - Nej till socialism". Förmodligen var det fondsocialismen som avsågs. Det var en viktig kamp. Tänk om vi hade förlorat den.

Vägrarfronten Moskva-Berlin-Paris går emot USAs försök att införa frihet även i Irak. Orealistiskt, säger man. Men vad skall man säga om Tysklands och Frankrikes, och Bo Lundgrens, och Lars Leíjonborgs, och Stig-Björn Ljunggrens m fl, utopi om att skapa Ett Enat Europa, där gamla nationalstater skall bli delstater i den nya internationalstaten Europeiska Unionen?

Kanske når vi dit en dag, någon gång. Men att nu i all hast försöka skapa denna utopi med gemensam valuta är ett lika riskabelt som onödigt projekt, som kan komma att dra stora olyckor över Europas folk. Nu styrs länderna av sina folk, more or less, och är därmed i någon mening fria. När de blir delstater kommer de att styras av andra folk, more or less, och blir därmed ofria, ända till det stora projektet spricker.

Det är dags att omformulera slagordet "Framtid i Frihet - Nej till socialism" till "Framtid i Frihet - Nej till euroism".


Mer av Rolf Englund om EMU

Början på sidan

Tillbaka till startsidan