Jacob Rennerfelt i Svensk Linje 5-6/97:

Ödmjuk emperi & avregleringsvilja

EMU en kritisk analys av Margit Gennser, Fischer & Co ,1997

Den moderate riksdagsledamoten Margit Gennser dagtingar inte med sin övertygelse. Att skriva en bok som kritiserar den moderata partiledningens politiska favoritprojekt EMU är inte populärt och boken kommer säkert att från partielitens sida bemötas med en tystnadens konformism.

Det är självfallet synd i och med att det alltid behövs en idédebatt inom ett parti. Den stora andel av den moderata väljarkåren som är skeptisk eller negativt inställd till EMU välkomnar säkert å andra sidan Margit Gennsers försök att med denna bok bryta tystnaden.

Margit Gennsers politiska övertygelse är fast rotad i en anglosaxisk liberal förnuftstradition, vilket är något som hon slår fast redan i bokens inledningsskede. Med sin ödmjuka empirism representerar Margit Gennser en helt annan moderat politik än partiledaren Carl Bildt et consortes vars politiska hållning, i denna fråga och i motsats till den politik som de vanligtvis förespråkar, kännetecknas av en högdragen teknokratisk konstruktivism.

Trots att boken är relativt kortfattad (117 sidor) är den oerhört innehållsrik och omfattande och den tar upp såväl politiska, historiska, kulturella, ekonomiska som teknologiska aspekter.

Margit Gennser är djupt skeptisk till politikens möjligheter att skapa funktionsdugliga politiska institutioner som inte tar hänsyn till underliggande spontana sociala faktorer. Med det anslaget redogör hon för de europeiska rötterna, där hon främst belyser de skillnader i politisk tradition som finns mellan de kontinentaleuropeiska länderna, främst Frankrike och Tyskland, och de Brittiska öarna.

I en exposé över den amerikanska statsbildningens tillblivelse belyser hon svårigheterna med att skapa en fungerande politisk enhet. Men hon stannar inte där utan varnar för den integrerade politiska logik som finns i EMU-projektet, att det i förlängningen kommer att leda till krav på att de olika ländernas ekonomier samordnas genom skatteharmonisering etc och att slutprodukten därför oundvikligen kommer att bli ett federalt Europa.

I den politiska propagandan framstår EMU som mirakelmedicinen som skall bota de omfattande ekonomisk-politiska problem som EU-länderna lider av. Detta är den av moderaterna till leda upprepade mantran. Margit Gennser, som är civilekonom och utexaminerad från Handelshögskolan, (RE: från Ekonomiska fakulteten vid Lunds Universitet, faktiskt - en utmärkt skola) är liksom flertalet fackekonomer inte fullt så optimistisk och hon konstaterar krasst att en rad ekonomer har hävdat att konvergensvillkoren är feltänkta.

Vad som krävs för att få en monetär union att fungera bättre är en rad mikroekonomiska förändringar. Mikroekonomiska förändringar är i klartext avregleringar.

Vanligt förekommande argument avfärdas och Margit Gennser påpekar de stora risker och brister som finns med EMU, att EU inte är ett optimalt valutaområde, att det riskerar att utsättas för asymmetriska chocker, att EMU-projektet i sig är förknippat med stora omställningskostnader.

Gennser avfärdar den bland moderater vanligt förekommande tanken att den gemensamma valutan på något sätt kan bidra till att lösa våra ekonomiska problem, utan framhärdar istället att dessa problem är inhemska och vad vi bör göra är att ta itu med dessa problem.

Den ekonomiskt liberale Margit Gennser avslutar i sann konservativ anda att vi bör vänta och se hur EMU-projektet utvecklas för att sedan avgöra om vi bör ansluta oss eller inte.

Man kan bara önska att den blir en storsäljare!

Jacob Rennerfelt

Medlem av Svensk Linjes redaktion.

Svensk Linje är organ för Fria Moderata Studentförbundet.

Margit Gennsers hemsida