Home - Nytt - Index A till Ö - EMU-skeptiker - Statsvetare - Medborgare mot EMUTorbjörn Fälldin


Torbjörn Fälldin tar ställning mot EMU
Text-TV och DN/TT 7-8/9 2003

Efter nära 18 år bryter förre statsministern och centerledaren Torbjörn Fälldin den politiska tystnaden och tar ställning mot EMU.

-Jag är förvånad över hur kategoriskt ja-sidan argumenterar trots att sakfrågan är så komplicerad, säger Fälldin till TT och pekar på bl.a. Tysklands och Frankrikes svårigheter att uppfylla regelverkets krav.

- Jag är förvånad över hur kategoriskt jasidan argumenterar trots att sakfrågan är så komplicerad. Att Tyskland, Frankrike, Italien och Portugal inte har lyckats uppfylla regelverkets krav ger oss verkligen anledning att tänka efter före, säger Fälldin till TT.

- Ett ja till EMU är oåterkalleligt. Därför bör valutaunionen få visa att systemet håller innan vi går med.

Fälldin säger att han inledningsvis hade en ja-känsla men att det under kampanjens gång blivit allt mer självklart att rösta nej.

-Ja-sidans välfärdspåståenden saknar grund.

Fälldin vill också värna om den svenska Riksbanken. - Det hävdas ofta att hela EU-systemet lider av ett demokratiskt underskott. Detta förbättras inte om vi ersätter vårt lands självständiga Riksbank med sju oavsättliga direktörer i den Europeiska centralbanken - ett maktcentra som inte står under demokratiskt kontroll.


Början på sidan

Tillbaka till startsidan