Home - Nytt - Index A till Ö - EMU-skeptiker - Statsvetare
Även moderata samlingspartiet ruvar på hemligheter sedan kriget
Bosse Schön
DN Debatt 13 augusti 2002

En som det tisslas och tasslas om inom partiet är riksdagsledamoten Per-Olof Strindberg från Linköping. Per-Olof Strindberg, som satt i riksdagen mellan 1971-88, var en inflytelserik moderat som förblev tämligen okänd för svenska folket.

Åren 1982-1988 var han ordförande i lagutskottet.

(Rolf Englund: Jag arbetade på det moderata partikansliet under större delen av 1970-talet (betyg av Gösta Bohman)och vet bestämt att Per-Olof Strindberg inte var ett dugg inflytelserik.)

När Strindberg avled 1995 skrev den dåvarande moderate partiledaren Carl Bildt en nekrolog där han hyllade partikollegan som en sann demokrat som kämpade för ett enat Europa:

"Han var en av de första som efter andra världskriget, både under sina bilresor genom Europas länder och i den politiska debatten, fångades av visionen om ett enat Europa."

Vad Carl Bildt förmodligen inte visste var att Strindberg i sin ungdom fångades av Adolf Hitlers tanke på ett Stor-Germania. Ett nazistiskt Europa utan gränser och med ett gemensamt myntslag. Rensat på judar och icke-vita, och med Hitler som diktator.

Mer om Hitler på http://www.nejtillemu.com/hitler.htm

Bland de i dag pensionerade tjänstemän som arbetat på partistaben var det dock känt att Strindberg varit "nazianstucken", men de kände inte till hans djupa engagemang i nazismen. Strindberg var medlem i nazipartiet Svensk socialistisk samling (SSS) åren 1942-1944 och hade nummer 14109. 1943 var Per-Olof Strindberg dessutom länderman för SSS:s ungdomsförbund, Nordisk ungdom, i Östergötland. Det finns också uppgifter som tyder på att han i november-december 1944 var på väg att värva sig till Waffen-SS i Oslo men av någon för mig okänd anledning blev det aldrig av. Han var i alla fall medlem i kampavdelning "Hans Lindén" som uteslutande organiserade svenska nazisoldater. Både Per-Olof Strindberg och hans mamma Adelaine övervakades i juni 1942 av Säkerhetspolisen. Under sin sista år hos moderata samlingspartiet arbetade Strindberg med partiets historia. Sin egen höll han tyst om.

Full text


Även Hitler ville ett enat Europa
Dagens Nyheter 97-05-21
Olof Santesson Hörnartikel

Början på sidan

Tillbaka till startsidan