Home - Nytt - Index A till Ö - EMU-skeptiker - Statsvetare - Den bästa EMU-boken



Gerhard Schröders initiativ


Tyskland skissar på kraftigt förändrat EU
Rolf Gustavsson i SvD 2001-05-02

Sveriges regering fick i uppdrag vid EU-toppmötet i Nice att dra igång en stor, bred diskussion om EU:s framtid. Efter en lång startsträcka lyckades den till slut samla sig till ett initiativ. Statsminister Göran Persson, Belgiens premiärminister Guy Verhofstadt och EU-kommissionens Romano Prodi höll en kort frågestund med eleverna på Europa-skolan i Bryssel, samt öppnade en sida på internet. I övrigt råder i denna framtidsdiskussion nästan total radiotystnad från EU:s ordförandeland och i synnerhet från statsministern själv. Han tycks inte gilla framtidsfrågorna.

På nytt kommer utspelet från Tyskland. Den här gången från förbundskansler Gerhard Schröder som i måndags gjorde det som Göran Persson skulle ha kunnat gjort, nämligen skissera ett övergripande reformförslag till ett framtida EU. Lagom till nästa veckas möte med Europas socialdemokratiska ledare i Berlin släppte Schröder ett utkast till SPD-kongressen i Nürnberg i november. För att klara av de växande arbetsuppgifter som läggs på europeisk nivå, samtidigt som utvidgningen öppnar ett perspektiv där EU omfattar över 25 medlemsländer, så förespråkar Gerhard Schröder en radikal omorganisation med dagens tyska förbundsstat som modell.

Målet är att EU:s nästa fördragsreform (2004) skall skapa en tydlig avgränsning av ansvarsfördelning på olika nivåer och en öppen, begriplig beslutsprocess. Allt reglerat i en europeisk författning. Utan att precisera några detaljer skisserar Schröder upp en modell som tidigare också presenterats av Tysklands president Johannes Rau och utrikesministern Joschka Fischer från de Gröna.

EU-kommissionen skulle omvandlas till det verkställande organet, ett slags regering; EU:s Ministerråd skulle bli en första kammare, en länderkammare, liknande Tysklands Förbundsråd; EU-parlamentet skulle bli den folkvalda andra kammaren med fullt budgetansvar, motsvarande Tysklands Förbundsdag; Samtidigt med denna institutionella nyordning öppnar Schröder för en omfördelning av ansvar och arbetsuppgifter, bland annat i de finansiellt tunga EU-områdena som den gemensamma jordbrukspolitiken och regionalpolitiken.

Schröders utspel mottages positivt inom Tyskland, även av den kristdemokratiska oppositionen (CDU/CSU).

Men det skakar om flera av de utländska partiledare som Schröder tar emot i Berlin nästa vecka. De är utomordentligt svala i sina reaktioner.

I Frankrike försöker den generade partivännen, premiärministern Lionel Jospin tona ner betydelsen. Jospin har ännu inte själv lyckats förverkliga det gamla löftet att offentligt presentera sin egen Europa-politik. Frågan verkar vara alltför känslig i de egna splittrade leden, i synnerhet inför nästa års presidentval.

Likaså partivännen och premiärministern Tony Blair i Storbritannien, som förmodligen har val redan om en månad, ligger lågt. Även Österrikes konservativa förbundskansler Wolfgang Schüssel avvisar utspelet med argumentet att det skulle leda till en superstat.

Däremot välkomnas Gerhard Schröders initiativ av Belgiens regering, som övertar ordförandeskapet i EU nästa halvår. Den liberale premiärministern Guy Verhofstadt ser det då som sin huvuduppgift att driva på debatten så att toppmötet i Laeken i december skall kunna ange riktlinjerna för en grundläggande reform av EU.


More about this in english

Mer av Rolf Gustavsson

Början på sidan

Tillbaka till startsidan