Home - Nytt - Index A till Ö - EMU-skeptiker - Statsvetare



Herman Lindqvist


Jag kommer att rösta nej till euron. Jag har svängt det sista kvartalet
Herman Lindqvist i SvD 28/3 2003

Euron är något som gäller för dem som gör affärer. Resten av befolkningen kan lika gärna eller hellre behålla kronan


Jag är monarkist – för jag vill bevara Sverige
Herman Lindqvist

kollektivt självmord, vilket verkar vara den kurs Sverige nu är inne på
obetydlig randstat i Europas utkant. Ju fler medlemmar EU får,
desto svagare hörs Sveriges stämma i Bryssel.
Aftonbladet 20/1 2003

Politikerna blir nervösa av folks verkliga åsikter
Herman Lindqvist
Aftonbladet 2002-09-01


Jag är monarkist – för jag vill bevara Sverige
Herman Lindqvist
Aftonbladet 20/1 2003

Jag vill bevara Sverige. Det lilla som finns kvar av det som en gång var Sverige. Ingen nation kan enbart trona på minnen från fornstora dar, varje land måste utvecklas och gå vidare, annars går det under. Men det snabbaste sättet att gå under är att begå kollektivt självmord, vilket verkar vara den kurs Sverige nu är inne på.

Det fanns en tid då "ärat ditt namn flög över jorden" och jag tänker naturligtvis inte på stormaktstiden, jag tänker på åren kring 1960. Då var Sverige modell och ideal för stora delar av den upplysta världen. En svensk ledde FN. Svenska storföretag, som ofta hade grundats en gång på en enda snilleblixt, var stora på världsmarknaderna. Stål, skog och papper var grundpelare i ekonomin och på varven i Göteborg sjösattes ständigt nya och allt större fartyg. Då var inte den offentliga sektorn landets största arbetsgivare och media dominerades inte av vård och omsorg. Under denna verkliga stormaktstid kom utländska journalister för att studera den välfärdsstat som byggdes upp. Det låg en anda av optimism och framgång över hela samhället. Varje år kunde bara bli bättre än året innan.

Undan för undan har folkhemmet demonterats och Sverige sålts ut. De en gång svenska storföretagen är numera varken svenska eller stora. Det enda fartyg som tillverkas i Göteborg i dag är Ostindienfararen, som byggs för hand i trä. För två Ericsson-aktier får man ett Aftonbladet.

Den svenska kronan, som på den tiden var hårdvaluta, är i dag ett slags krönt pesos. Myntverket är för övrigt sålt till ett finskt företag och sedan två veckor tillbaka ägs det svenska sedeltryckeriet av amerikaner. Myntverket var den allra äldsta statliga funktionen, det har funnits sedan år 995.

Kommer vi svenskar aldrig till en punkt där vi säger: Nu räcker det! Från att ha varit en nation som trots sin ringa befolkning ändå hördes och syntes i världen, har vi förvandlats till obetydlig randstat i Europas utkant. Ju fler medlemmar EU får, desto svagare hörs Sveriges stämma i Bryssel.

Dock finns det fortfarande något som skiljer oss från de flesta länder i världen. Monarkin. Och därför finns det givetvis en del virrpannor som så snart som möjligt vill avskaffa även denna olikhet, för att vi ska bli lika utslätade och anonyma som alla andra länder som börjar på s.

Sverige är äldre än de flesta länder i världen, i över tusen år har det funnits ett land med detta namn och lika länge har vi haft en kung. I dag är Sverige ett av världens mest demokratiska länder och därmed också världens mest demokratiska monarki. Kungahuset står för kontinuiteten, direktkontakten bakåt till vår historia.

Början på sidan

Konventet


Politikerna blir nervösa av folks verkliga åsikter
Herman Lindqvist
Aftonbladet 2002-09-01

Det finns i själva verket en hel tryckkokare av sådana andar, det vill säga icke-politiskt korrekta känslor och åsikter som jäser i folkdjupet och som opinionsbildare gör allt vad de kan för att hålla nere.

Invandrarfrågan var den första som kom ur flaskan, men det finns många fler där väljarnas åsikter inte alltid stämmer med det som sägs i partiprogrammen, till exempel:

Krav, gränser och konsekvens i skola och samhälle.

Monarki eller republik.

Homosexkulten.

Inställningen till EU och euron.

Israel och Palestina.

Skulle alla de här frågorna komma upp och debatteras fritt och direkt ur hjärtat hos väljarna, vet ingen hur detta val skulle sluta.

Full text

Mer om Tystnaden


Början på sidan

Tillbaka till startsidan