Home - Senaste nytt - Utlandsdebatt - Eurosceptics - David Owen



David Owen


David Owen om Lissabon i The Times 2000-03-23

Owen konstaterar att EU har 15 miljoner arbetslösa. Vad som behövs är strukturella reformer. Tony Blair är optimistisk och tror att ”signalerna om en ny inriktning på EU:s ekonomiska politik ska nå fram”.

Owen hoppas att det är fallet men med Delors vitbok om e-handel 1993 ledde inte till något utom ökad arbetslöshet.

1997 i Luxemburg var signalerna desamma. Arbetslöshetsköerna fortsatte att växa och denna vecka har den franska regeringens reformpolitik fallit samman.

Ottmar Issing ECB:s chefsekonom har konstaterat att ”bristen på flexibilitet på eurrolands arbetsmarknad utgör ett dödligt hot för den monetära unionen.”

Euron har genomgått en stor devalvering (i klass med de större svenska). Det har självklart lett till tillväxt. Trots detta är arbetslösheten fortfarande 10 procent.

Storbritannien har en modern, avreglerad, arbets- och tillväxtbefrämjande ekonomi med fonderade pensionssystem i motsats till Tyskland, Frankrike och Italien, vars pensionssystem är på väg mot bankrutt.

Tragedin är att Prodis kommission vill kunna jämföras med den enda supermakten USA genom att bygga en ”superstat”. Bakom Lissabons retorik döljer sig en dagordning om utvidgning och konstitutionella reformer.

Kommissionen och många länder vill ta bort alla veton, inklusive dem som gäller skatter och ersätta det med majoritetsbeslut. När det gäller försvaret vill de att kommissionen ska rapportera till EU-parlamentet. Man vill inrätta en EU-åklagare för bedrägerier (mot EU) och en ny EU-konstitution ska presenteras. Romano Prodi arbetar steg för steg för att kommissionen ska se ut som en riktig regering.

Det brittiska folket vill inte ha euron. De tror på sitt eget land men regeringen ser förhoppningsfullt på euroland i stället för att arbeta på en europeisk modell efter amerikanskt mönster.


Kommentar av Margit Gennser:
Detta bör vi veta nu när Göran Persson ska samarbetar särskilt nära med Tony Blair inför EU-mötet i Lissabon, inte minst om IT-politik och bredband.
Där politiken går in brukar förnuftet få stryka på foten. Massiva statliga stöd för bredband verkar bekant äventyrligt. Det finns annan teknik som t ex passar glebygd mycket bättre. Finanstidningen (2000-03-23) rapporterade just om hur en by i Norrlands glesbygdnyligen installerade ny teknik utan kablar för snabb IT-kommunikation. Bättre, billigare, snabbare.


Mer av David Owen
Yes to Europe, No to federalism

Början på sidan

Tillbaka till startsidan